Woninginrichtingen – Stappenplan
Na een recente verbouwing of renovatie zijn de indeling en inrichting van je woning altijd iets waar je even goed over moet nadenken. Er zijn tenslotte veel dingen om rekening mee te houden. Daarbij kan dit stappenplan u misschien een helpende hand bieden.
Stap 1 – De vloeren
Bekijk per kamer waar je hem voor gaat gebruiken. Zal er veel gelopen worden, wordt er water gebruikt, enz. Naar aanleiding daarvan kies je het materiaal.
* Heb je een gezin met kleine kinderen? Kies dan geen tapijt onder de eettafel.
* Heb je huisdieren? Neem dan liever geen duur parket.
* Heb je je keus voor het materiaal gemaakt? Kies dan de kleur; dit is afhankelijk van je smaak. Houd je van lichte of donkere kleuren Heb je al een idee wat voor stijl inrichting je wilt? Pas het daar dan op aan.
Kies de vloer in een goede kwaliteit. Vloer en wanden bepalen voor een groot deel het aanzien van een kamer.
Stap 2 – De muren
De muren vormen de achtergrond voor de rest van de inrichting. De wanden zijn belangrijk voor de sfeer en stijl van de kamer. Zorg dat de kamer niet te donker wordt en houd in gedachten, dat als je al meubels hebt, je die gaat gebruiken.
Stap 3 – Meubels
Kies de meubels die bij de ruimte passen. Voor sommige kamers of ruimte zal dat duidelijk zijn, bijvoorbeeld een eettafel in de eetkamer. Voor andere ruimten zal je je meer moeten bedenken.
Vraag je af:
* Wie gaat de kamer gebruiken?
* Waarvoor wordt de kamer gebruikt?
* Hoe vaak wordt de kamer gebruikt?
* Houd rekening met zonlicht en bepaalde stoffen
* Is er bergruimte of schrijfruimte nodig?
* Van welke stijl en kleur houd je?
Kies de grote, dure stukken zoals kasten en banken, waar je waarschijnlijk wat langer gebruik van zal maken, in neutralere kleuren die met veel andere kleuren te combineren zijn. Breng de wat meer uitspringende kleuren erin met de kleinere meubels en accessoires.
Stap 4 – Raambekleding
Raambekleding is zowel decoratief als functioneel.
Vraag je eerst de volgende dingen af:
* Hoeveel privacy heb ik nodig?
* Kies je voor helemaal verduisterd of voor lichtdoorlatend?
* Wil ik de ruimte zo licht mogelijk houden?
* Heb ik een mooi uitzicht dat ik wil blijven zien of juist het tegenovergestelde?
* Moeten ze handig zijn in gebruik?
Maak dan je keuze voor stof of harde materialen. De keuze in kleur en patroon is verschrikkelijk groot. Kies liever niet al te wilde motieven en wilde kleuren. Deze kunnen snel gaan vervelen, zeker als je veel of grote ramen hebt.
Stap 5 – De verlichting
Ook verlichting is zowel functioneel als decoratief. Verkeerde verlichting kan veel aan een inrichting af doen. Terwijl goede verlichting zorgt voor een prettige sfeer.
De hoeveelheid licht is afhankelijk van de kleuren van de muren, de hoeveelheid direct daglicht die er in huis valt en je persoonlijke voorkeur. Licht moet ook aangepast worden aan de activiteiten die in die ruimte zullen plaatsvinden.
Stap 6 – Kunst
Met kunst kun je iets persoonlijks toevoegen aan je inrichting. Kunst al dan niet ingelijst kan van alles zijn en is overal te vinden. Het is meer iets waar je tegen aan loopt en denkt: “Ja, dat is het”, dan dat je echt naar iets op zoek gaat.
Stap 7 – Accessoires
Kunst en accessoires geven een persoonlijk tintje aan je interieur. Ze hoeven niet speciaal duur te zijn. De combinatie van kleur, vorm en evenwicht zijn veel belangrijker. Zonder accessoires zal je huis leeg en koud aandoen.
Stap 8 – Groen
Planten en bloemen fleuren je huis op, brengen er leven in. Pas je planten en bloemen aan op de interieurstijl van het huis. Er zijn planten en bloemen die beter passen bij een moderne inrichting, een oriëntaalse inrichting, of juist bij een klassieke inrichting.
.